Beauty Slim
Image default
Shopping

De jassen-trends van 2022

Jassen zijn een kledingstuk die we in ieder seizoen terugzien, wel in verschillende vormen natuurlijk. De regenjas die we in Nederland veel dragen in de herfst, is niet precies wat nuttig is in de winter wanneer er een dikke laag sneeuw ligt. En dat is alleen nog maar gesproken over de functionaliteit. Ook als we kijken naar hoe de jassen eruit zien, de mode kant ervan, is er een grote hoeveelheid aan verschillende stijlen te vinden. Een aantal van de trends die we het komend jaar gaan zien, hebben te maken met imitatieleer, dons en opvallende jassen. Zo wordt de jas die we normaal op de skipiste zouden dragen, bijvoorbeeld ook weer helemaal hip voor het stadse leven.

Deze kleuren gaan het zijn

Als we kijken naar de verschillende kleuren die we gaan zien in 2022 op het vlak van de mode, dan zie je dat de aardse tinten van het afgelopen jaar verdwijnen. Ze zullen plaatsmaken voor meer opvallende kleuren. Zo hebben we de leren jassen natuurlijk nog steeds in het bruin of in het zwart, maar ook varianten in kleuren zoals paars, rood of blauw gaan het straatbeeld opfleuren. Een metallic finish is ook niet om onopgemerkt te blijven. Waar deze plotselinge drang naar kleur precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar het kan zijn dat de invloed van vintage of skikleding ermee te maken heeft. Deze oorsprongen hebben dit jaar zeker een goede greep op de fashion wereld.

Lekker warm en fashionable

In de winter is het natuurlijk erg belangrijk om goed warm te blijven. Dikke jassen en warme materialen vormen de basis van wat de trends gaan doen. Als we kijken naar landen waar het veel kouder is dan in Nederland, zie je al snel dat de voorkeur gaat naar gewatteerde jassen en puffer coats, die de warmte vasthouden. Op skipistes zie je bijvoorbeeld zelfs de jumpsuits om de mensen warm te houden. Deze trends gaan zich op hun eigen manier ook vormgeven in ons “normale” leven, door hier een eigen draai aan te geven. De manier waarop deze kledingstukken zijn opgebouwd, geeft een warme basis. Met een twist aan het design, kunnen we ook in de winter lekker warm blijven en tegelijkertijd fashionable.

Zomer en lente

Waar in de winter de focus voornamelijk ligt op het warm blijven, is dat in de zomer en lente net iets anders. Natuurlijk willen we het niet koud hebben, maar de temperatuur buiten loopt zelf ook wat meer op. Wat we terug zullen gaan zien in de zomer en lente kleding, is daardoor ook net wat anders dan dat van de herfst of winter. Zo zullen we niet perse dikke jassen zien, maar juist jassen met de nadruk op de lengte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een trenchcoat, met of zonder capuchon tegen de regen. Deze lange jas kan je hele look gelijk een stuk chiquer maken, en hij staat leuk boven zowel een jurkje of een broek.

Opvallende jassen

Naast de wat meer standaard modellen van de jassen in het dagelijkse leven, zijn er ook een aantal opvallende trends die zich zichtbaar zullen maken. Zo zullen de donzige kragen en details bij de armen die we vorig jaar veel zagen, zeker blijven. Een wat meer specifiek model jas dat zich populair heeft weten te maken door onder andere Prada en Balenciaga, is de jas die ‘off shoulder’ is. Deze jas is misschien niet voor iedereen, maar het is zeker een item dat een statement weet te maken op straat. Misschien meer iets voor in de lente of bij speciale gelegenheden. Het maken van een statement kan immers op allerlei manieren, zoals met een lange suit coat in een heerlijk opvallende kleur.

 

Mannenmode in het nieuwe jaar

Waar de meeste van de trends waar we het net over gehad hebben, voornamelijk invloed hebben op de mode van vrouwen, is het misschien ook nog interessant om het te hebben over de mannenmode. Bij de mannen zien we niet de grote hoeveelheid kleur als bij de vrouwen, maar wel een zelfde schuiving qua materiaal. De jassen met een ‘leatherlook’ zijn zeker weer in opkomst, net zoals de oversized kleding. Met oversized bedoelen we niet perse kleding die te groot is, maar meer zoals de lange overcoats en parka’s, die tot de knie vallen. Dit is voornamelijk omdat het een model is dat gemakkelijk te combineren is met verschillende lagen, door bijvoorbeeld een sweater eronder te doen, waarvan de capuchon nog zichtbaar is. Efficiënt voor wanneer het koud is, maar ook draagbaar op een wat warmer moment.