Beauty Slim
Image default
Commercial

Cosmetica allergie

Cosmetische producten zijn producten die door iedereen op een dagelijkse basis wordt gebruikt. Het kan dus gebeuren dan sommige mensen een huidreactie na het gebruik van bepaalde producten. De meeste reacties zijn mild, dit noemt men een irritatiereactie. In sommige gevallen kan er echter een contactallergie ontstaan. Dit kan zich uiten een eczeem. Denk bijvoorbeeld aan allergisch zijn voor shampoo. Kappers die een allergie hebben voor bepaalde grondstoffen in kappersproducten kunnen arbeidsongeschikt worden in hun vak.

 

Ontstaan van een cosmetica allergie

Ongeveer 90 procent van de huidreacties op cosmeticaproducten uiten zich in een huidirritatie. Dan is er nog geen sprake van een allergie. Dit is vaak een combinatie van irriterende stoffen in het product en een droge lucht. Ook kan het hebben van een gevoelige huid meespelen in de reactie. De andere 10 procent uit zich in een contactallergie. Ongeveer na 1 tot 2 dagen na het gebruik van het product kan een huidreactie optreden, ook wel een vertraagd type genoemd. Er kan dus eczeem optreden.

 

Hoe ziet deze allergie eruit?

Dit hangt vaak af van welke producten je hebt gebruikt, op welke plaats je het product hebt aangebracht, de mate en de manier waarop je het hebt gebruikt. Na het optreden van een contactallergie ontstaat er dus eczeem. Meestal in een milde vorm. Er kan roodheid, jeuk, schilfers, bultjes en zwelling optreden. Bijvoorbeeld blaasjes eczeem komt een stuk minder vaak voor. Kijk wel goed uit voor henna en haarverfproducten, door de stof paraphenyleendiamine kan er een heftige reactie ontstaan op de huid. Vooral op de hoofdhuid en het gezicht. Een contactallergie kan door een “strooireactie” ook ontstaan op andere plekken dan waar je het hebt aangebracht.

 

Wat kun je zelf doen?

Ten eerste kun je bij het optreden van een huidirritatie producten gebruiken die meer vet zijn. Daarnaast kun je het beste hypoallergene en parfumvrije producten gebruiken als je vaak last hebt van een huidirritatie. Als je last hebt van bepaalde make-up producten geef je gezicht dan een make-up vrije dag of denk eens aan het laten aanbrengen van permanente make-up. Dit blijft wel 3 tot 5 jaar zitten. Producten die planten en bepaalde natuurlijke stoffen bevatten kunnen ook minder irriteren.

 

 

 

https://beautyweb.nl/haar_articles/allergisch-voor-haarproducten-wat-te-doen/