Beauty Slim
Image default
Health

De incubatietijd van een SOA

De incubatietijd van een SOA

Voordat een betrouwbare SOA test uitslag kan worden verkregen van een SOA thuistest moet de incubatietijd SOA zijn verstreken. De incubatietijd van een SOA is de tijd die is verstreken tussen de initiële besmetting en de eerste klinische symptonen van de SOA. De eerste klinische symptonen zijn in dit geval (nog) niet de eerste klachten die je krijgt van de SOA. Wanneer je in deze fase zit merk je fysiek nog niet dat je een SOA hebt. 

Wanneer de incubatietijd van een SOA is verstreken kan er medisch worden aangetoond dat er een SOA aanwezig is bij een persoon. Per SOA is er een verschillende incubatietijd wat ervoor zorgt dat dit verwarrend over kan komen. De meest voorkomende SOA’s zullen hieronder worden weergegeven met daarbij de incubatietijd van deze SOA. Daarnaast wordt er precies vermeld wat voor SOA dit is en wat voor impact en/of klachten die bij iemand teweeg kan brengen.

Incubatietijden bij SOA’s.

– Chlamydia: De incubatietijd van chlamydia is 14 dagen. Chlamydia is één van de meest voorkomende SOA’s bij de mens. Het is relatief moeilijk om aan te tonen dat iemand chlamydia heeft. De reden hiervoor is dat de bacterie chlamydia buiten een persoon snel sterft. Chlamydia kan relatief eenvoudig worden opgelost wanneer iemand er tijdig bij is. Het moment dat een man symponen van chlamydia krijgt moet hij snel dit laten testen en oplossen.

– Gonorroe: Gonorroe wordt ook wel een druiper genoemd. De reden hiervoor is dat wanneer iemand deze SOA heeft, er vloeistof uit het geslachtsdeel komt. De incubatietijd voor Gonorroe is 14 dagen.

– Candida: Candida is een schimmelinfectie met een incubatietijd van 21 dagen. Dit is een week langer dan de incubatietijd van Chlamydia en Gonorroe. Het wordt veroorzaakt door een gisachtige schimmels. Deze schimmels zijn bij iedere persoon aanwezig in een bepaalde hoeveelheid. Wanneer deze hoeveelheid groeit en teveel wordt voor een persoon spreekt men van de SOA Candida.

– Voor SOA’s zoals HIV 1 en Syfillis kan de incubatietijd wel oplopen tot 4 weken. Dit is een stuk langer dan een SOA zoals Chlamydia.

Dit zijn de incubatietijden van een aantal van de meest voorkomende SOA’s in Nederland. Het is bij iedere SOA belangrijk om hier zo snel mogelijk bij te zijn en dit tijdig te behandelen. Er wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van SOA thuistesten zoals die van Testalize.me. Op deze manier kun je anoniem jezelf testen op de meest voorkomende SOA’s.

https://testalize.me/soa/incubatietijden/